Ako zapojiť deti do upratovania?

Vytvorené 01.10.2021
Ak máte doma malé deti, tak o domácnosti ako zo škatuľky môžete len snívať. Bežné upratovanie však zvládnete. A dokonca do neho môžete zapojiť aj deti. Tie pochopia, že upratovanie je povinnosť a zábava v jednom. Deti sa pri upratovaní budú cítiť dôležito, zodpovedne a navyše to posilní rodinné vzťahy. Už od útleho veku by mali byť deti zvyknuté na to, že aj doma majú nejaké povinnosti. Rodičia by mali deti zapojiť do domácich prác, najmä do upratovania, aby sa deti naučili upratovať a pomáhať. Rodičia však musia pri učení malých detí dodržiavať niekoľko zásad a tiež voliť vhodné činnosti úmerné veku dieťaťa.

Ako dieťa zapojiť?

Už od začiatku nastavte jasné pravidlá a trvajte na ich dodržiavaní, avšak bez stresu a zbytočného nátlaku. Nedávajte deťom príkazy, ale radšej prosbu o upratovanie formulujte lepšie. Napríklad: „Poď, upraceme spoločne hračky do krabice.“ Dieťa to prijme lepšie ako vetu: „Uprac si po sebe hračky.“ Dieťa bude pyšné, že zvládlo upratať. Rozhodne dieťa chváľte a pri vymýšľaní motivácie buďte kreatívni, používajte upratovacie pesničky a básničky, aby práca šla lepšie od ruky.

S dieťaťom by mali rodičia danú činnosť vykonávať spoločne. Od malého dieťaťa ťažko odídete a necháte ho upratovať hračky samotné. To je úplne nereálne. Malé dieťa musí považovať úlohy za zábavu, nie za povinnosť. U starších detí je to už iné. Pubertiakom ťažko vnútite predstavu, že vynášanie odpadkov a vypratanie umývačky je zábava. Zato batoľa bude nadšené, že vám môže pomáhať. Vybavte sa detským vysávačom, metličkou či žehličkou.

Nezabudnite, že keď dieťaťu dovolíte vám pomáhať, tak vám to nijako prácu neuľahčí, ba naopak. Avšak vaša snaha čoskoro ponesie svoje ovocie. Dieťa sa naučí základným zručnostiam v domácnosti a bude ich považovať na normálne.

U starších detí ktoré už vedia, že upratovanie nie je zábava ale povinnosť, môžete skúsiť využiť prirodzené súperenie pri domácich prácach. Usporiadajte deťom preteky a vyhlasujte víťaza. Disciplíny môžu byť rôzne (skladanie bielizne, žehlenie vreckoviek, vypratanie umývačky a pod.).

Odborníci sa zhodujú na tom, že zo začiatku je dôležité ukázať dieťaťu, ako má domácnosť fungovať. Pre každé dieťa je osobný vzor to, čo potrebuje vidieť. Dieťaťu môžete hovoriť čo chcete, ale keď uvidí, že v domácnosti nikto nič nerobí, vezme si taký vzor za svoj. Ak však z rodiny pozná, že každý má nejaké povinnosti, že každý niečo robí, bude sa snažiť taký vzor napodobňovať. Dieťa musí vidieť zmysel v tom, čo práve robí, nie v odmene za vykonanú prácu. Ak by ste dieťa učili na odmeny, dieťa to za čas bude brať tak, že nemá dôvod robiť niečo zadarmo bez odmien. Dieťa musí vidieť dôsledok svojej pomoci v domácnosti. Napríklad keď pomôže mamičke s riadom, tá bude na neho potom mať viac času a zahrá sa s ním nejakú hru. Výrazné odmeny, napríklad finančné, by sa mali používať len za niečo výnimočné (napr. za pekné vysvedčenie, nie za vynesenie odpadkov).

Aké činnosti sú pre deti vhodné?

Upratovanie hračiek – Ak zakopávate o hračky na podlahe a neraz ste stúpli na kocku lega, začnite deti učiť tomu, aby sa hračky upratovali. Na hračky vyčleňte úložný box alebo veľkú krabicu, do ktorej si po hraní dieťa svoje hračky uprace. Zvládnu to už tie najmenšie deti (okolo 2 rokov). Keď budú deti väčšie, potom už zvládnu hračky triediť do šuplíkov, skriniek či poličiek. Ale u najmenších dvojročných bude zatiaľ stačiť jedna veľká krabica, do ktorej večer než pôjde dieťa spať spoločne s rodičom hračky uprace. Dieťa by túto činnosť malo vnímať ako zábavu a zároveň povinnosť, ktorej sa nemožno vyhnúť.

Stolovanie – Deti je možné zapojiť do prestierania stola. Môžu chystať príbory a neskôr i taniere a ďalší riad. Pre malé deti voľte radšej nerozbitné plastové riady. Rovnako postupujte aj po jedle a učte dieťa, ako naskladať riad do umývačky alebo ako ho po umytí dosucha utrieť utierkou.

Zbavme sa prachu – Deti môžete zapojiť do utierania prachu, čo nie je nič zložité. Deťom môžete zaobstarať ich vlastnú prachovku, napríklad v podobne pestrofarebnej handričky alebo jemných štetiniek. Dovoľte dieťaťu, nech môže utierať spodné poličky, kam dosiahne. Takisto môžete dieťa zapojiť do vysávania omrviniek zo stola či podlahy. Deti rady napodobňujú dospelých, a tak im môžete zaobstarať vlastný detský vysávač.

Pripraviť posteľ – Naučte deti, ako ustlať postieľku, naklepať vankúš, prehnúť perinu napoly. Ako zložiť pyžamko. A to všetko najlepšie hneď ráno po prebudení, aby mohla posteľ cez deň odpočívať.

Zalievanie kvetov – Táto činnosť je u detí obzvlášť obľúbená. Kvetinky potrebujú piť a najviac im chutí z farebnej kanvičky, ktorú ste s dieťaťom spoločne kúpili. Takto môžete dieťa motivovať. Počítajte pre začiatok s pár kvapkami či kalužami navyše, ale časom sa deti naučia zalievať bez toho, aby bola všade okolo vyliata voda.

Starostlivosť o domácich miláčikov – Zapojte dieťa do starostlivosti o domácich miláčikov. Môžu napríklad psíkovi meniť vodu, dávať králikom seno alebo sypať granule do misky. Deti zvieratá milujú, a tak pomoc so starostlivosťou o nich bude obľúbená. Staršie deti môžu venčiť psa.

Ďalšie činnosti pre batoľatá – Vyberanie bielizne z práčky, vešanie oblečenia, vypratanie umývačky, pomoc pri varení, pomoc pri záhradných prácach, hrabanie lístia, zalievanie, zber ovocia a zeleniny …

Ďalšie činnosti pre predškolákov a malých školákov – Plnenie a vypratanie umývačky, samostatné upratovanie hračiek, skladanie a upratanie oblečenia, špinavé oblečenie patrí do koša či práčky, zabezpečenie vody a potravy pre domáceho maznáčika, utieranie riadu, pomoc pri varení, vynášaní odpadkového koša, služba postele, zametanie, vysávanie, vešanie bielizne alebo podávanie štipcov, pomoc na záhrade. Samozrejmosťou je osobná hygiena, obliekanie, čistenie zúbkov, česanie, prichystanie si vhodného oblečenia apod.

Mgr. Daniela Fruhwirtová Hradská
Mamička dvoch detí, spisovateľka, milovníčka literatúry, kultúry, módy a detí, autorka básnickej zbierky, víťazka literárnych súťaží Týnišťsky literárny Parnas, finalistka súťaže www.ceskohledaspisovatelky.cz a autorka článkov pre ženy a mamičky.