9 najväčších túžob žien na materskej dovolenke

Vytvorené 01.10.2021
Priviesť dieťa na svet je určite jedna z najväčších túžob prakticky takmer všetkých žien. Ale potom príde obdobie, kedy sa plne a celým svojím srdcom venujeme výhradne svojej rodine. Deň za dňom zažívame rovnaký a nekonečný stereotyp. Kolotoč povinností, starostí, ale samozrejme tiež mnohých radosťou s deťmi, sa roztočí na plné obrátky. Náš svet sa začne točiť predovšetkým a iba okolo dieťatka. Stále však sme tu my samotné a naše túžby nespia, aj keď to tak na prvý pohľad vyzerá. Stále však žijeme a chtíč nikdy nespí. S novou rolou matky sa tiež rodia nové túžby. Za niektoré by stálo za to bojovať a niektoré by mali zostať v našich snoch. Aké to sú?

1) Viac času na seba

S deťmi nájsť čas len čisto pre seba je nadľudská úloha. Od rána od nás vyžadujú všetku starostlivosť – počnúc raňajkami a ani večerou to nekončí, potom kúpeme, plníme rituály a čítame rozprávky alebo inak uspávame, a to tu máme ešte chtivého otca našich detí. Niet divu, že potom čas na seba hľadáme ťažko. Pre spomínaný dôvod je túžba po chvíľkach pre seba, u žien na materskej, jedna z najväčších túžob. Však taká chvíľka len tak pre seba je skutočne dôležitá, mali by sme za ňu bojovať. Živíme tak svoje sebavedomie a príjemne strávený čas len pre vlastné potreby z nás potom robí dokonalé, ale predovšetkým spokojné matky.

2) Túžba po dokonalosti

Áno, túžba po tom, aby všetko bolo dokonalé, bude na našom dennom poriadku. Je to všetkými tými nárokmi. Budú po nás chcieť, nech sme dokonalé matky, manželky, milenky, chyžné, kuchárky, pestúnky, upratovačky a pod. Jednoducho sa máme stať úplne multifunkčné. Ale samozrejme to možné nie je, aj keď by sme si to želali možno rovnako tak ako naša rodina. Niekedy stačí málo a od všetkého niečo a spokojnosť bude. Lepšie než byť túžbou po dokonalosti večne vyčerpaná mama. Pretože tej rovnako nikdy nedosiahneme. Aj keby sme toho niekedy docielili, tak sa nájde nejaký vrtálek, ktorý nám ten pocit rýchlo rozpráši.

3) Túžba po sebauplatnení

Starostlivosť o deti býva síce značne náročným a úctyhodným povolaním, ako by mohol nejeden namietnuť, ale nie je to činnosť, v ktorej by sme mohli plne vyniknúť a ukázať svoje schopnosti. Veľa mamičiek teda na materskej začne rado niečo tvoriť. Túžime mať opäť nejaký svoj koníček, túžime ukázať, ako nám to ešte myslí a že dokážeme viac než len kŕmiť a prebaľovať deti. Práve vďaka stereotypu na materskej mamičky začnú túžiť po zviditeľnení a začnú sa teda venovať niečomu, čo by ich mohlo baviť a kde by sa mohli predviesť. Niektoré ženy toho dosiahnu, dokonca vďaka tomu nájdu samy seba a venujú sa danej práci tiež ďalej po materskej, iné o tom práve iba snívajú. Ale sny si musíme plniť! Aspoň pár z nich.

4) Uznanie

Pokiaľ nám starostlivosti o deti a každodenný stereotyp nemá prerásť cez hlavu a keď si máme aj naďalej vážiť samy seba, je dobré venovať sa niečomu, čo nám robí potešenie. Nie vždy je to však možné a v našich silách. Preto ženy na materskej neustále túžia po uznaní, aj keď to nie je vidieť. Mali by sme ale počuť, že sme pekne upratali, že sme uvarili dobré jedlo, že sme šikovné mamičky a ďalšie pekné pochvaly. Budeme sa tak aj na materskej cítiť potrebné. Tak snáď sa naše drahé polovičky dovtípia.

5) Sexuálny náboj

Napriek všetkej našej snahe a starostlivosť, kedy chceme byť dobré mamičky a manželky, sa nám zle hľadá sexuálne vzrušenie. Po náročnom dni s deťmi sme skôr zrelé na dlhý spánok. Niekedy by sme však v sebe chceli nájsť veľký sexuálny náboj, aby sme si milovanie s partnerom užili ako pred deťmi. Po sexuálnej energii mamičky niekedy až tak veľmi túžia, že sa uchyľujú aj k rôznym spestreniam, medzi ktoré patrí aj nevera. Ovšem ak by nám krátky „flirt“ mohol pomôcť k lepšej partnerskej symbióze, bude v danej situácii lepšie byť neverná len a radšej prostredníctvom erotických fantázií. V opačnom prípade riskujeme mnohé.

6) Viac spánku

Kráľovstvo za spánok sa stane naším mottom. Na materskej a s deťmi celkovo toho spánku už nikdy veľmi nebude. Preto túžba sa poriadne do ružova vyspať nás bude sprevádzať každým dňom a zbaviť sa jej ani neskôr nebude jednoduché. Spánok je predsa len dôležitou súčasťou nášho zdravého životného štýlu, ale v živote rodičov je spánku pomerne málo.

7) Nové zážitky

Je logické, že ak každý deň zažívame obdobné situácie, budeme tiež značne túžiť po nejakom dobrodružstve, po nových zážitkoch. Na materskej je však náročné nejaké zážitky sprostredkovať, naplánovať, nieto ich zažiť, preto väčšinou mamičky zostávajú u túžob. Ale keďže plne prežité dni s deťmi, ktoré prežívame na materskej dovolenke, sa už nikdy nebudú opakovať, je dôležité si tento čas čo najviac užiť a zážitkom sa nevyhýbať a skúsiť niečo málo naplánovať, a to aj s deťmi. Budeme na to radi spomínať, aj keď teraz sa nám to zdá nemožné.

8) Tolerancia a sloboda

Túžba po slobode nás bude trápiť v mysli často. Človek väčšinou potrebuje mať práve to, čo zrovna mať nemôže. Sloboda je však vzácna a relatívna. A slobody s deťmi si moc neužijeme. Ale občas si ju môžeme vychutnať, keď necháme strážiť otecka či babičky. S tým však súvisí aj tolerancia, preto po nej tiež budeme túžiť. Muži totiž v našich túžbach občas tápu a nerozumejú im, pre naše potreby a záujmy niekedy nemajú pochopenie. Nezabudnime teda cez všetky starosti s deťmi aj s partnerom komunikovať a pracovať na vzájomnej tolerancii.

9) Týždeň bez detí a romanitky

Čo väčšinou bude takmer nereálne zorganizovať, bude nejaký ten týždeň bez detí a len s partnerom a najlepšie niekde mimo domova, aby sme sa mohli venovať len partnerovi. Po romantike v páre budeme často túžiť a samozrejme my, náš partner a naše spolužitie si také chvíľky zaslúžia. Ak to bude aspoň trochu možné, tak si rozhodne nejaký ten týždeň či aspoň víkend len v páre doprajme.

 

Mgr. Daniela Fruhwirtová Hradská
Mamička dvoch detí, spisovateľka, milovníčka literatúry, kultúry, módy a detí, autorka básnickej zbierky, víťazka literárnych súťaží Týnišťsky literárny Parnas, finalistka súťaže www.ceskohledaspisovatelky.cz a autorka článkov pre ženy a mamičky.