Šestonedelie

Vytvorené 01.10.2021
Narodilo sa bábätko. Držíte ho v náručí a celý váš život sa teraz bude točiť len okolo neho. Mamičke začína šestonedelie. Každá žena ho prežíva veľmi individuálne. Po pôrode sa telo vracia do stavu ako pred otehotnením, prebiehajú zmeny fyzické i psychické, ovplyvnené hormónmi po pôrode. Nemá cenu ani bábätko ani seba s nikým porovnávať a šestonedelie prežiť naplno.

Hojenie pôrodných poranení

Šestonedelie, latinsky puerperium je obdobie, ktoré trvá presne 42 dní po pôrode. Je to doba, v ktorej by sa mali zhojiť všetky pôrodné poranenia, zmeny v tele, ktoré boli spôsobené a vyvolané tehotenstvom, by sa mali vrátiť do normálu. Poranenie pôrodných ciest sa väčšinou zhojí bez následkov. Tehotenstvo a pôrod je však taký zásah do ženského tela, že niektoré stopy po prekonanom pôrode zostanú navždy. Napríklad väčšie tržné poranenie sa musí starostlivo ošetriť a dodržiavať v šestonedelí prísna hygiena, inak by hrozil rozpad rany a hojenie s jazvovým defektom.

V priebehu šestonedelia sa maternica zavinuje do pôvodnej veľkosti a dochádza k uzatváraniu maternicového hrdla. Maternica vážila počas tehotenstva okolo 1 kg. Už týždeň po pôrode sa rýchlo zmenšuje a na konci šestonedelia váži len asi 80 g. Pri zavinovaní maternice môžu ženy, predovšetkým viacrodičky, pociťovať bolesti podobné kontrakciám. Bolesť pri zavinovaní maternice je predovšetkým pri kojení. Pre správne zavinovanie sa odporúča ležať na bruchu.

I pošva sa vracia do pôvodného stavu a svaly panvového dna získavajú späť pružnosť. Brušná stena sa spevňuje. Všetko je možné ovplyvniť správnym cvičením určeným pre ženy v šestonedelí. Tým, ako sa brušná stena v tehotenstve napínala, môžu sa objaviť drobné trhlinky elastických vláken, tzv. strie, ktoré pretrvávajú alebo postupne blednú.

Po pôrode placenty sa miesto jej uloženia zmenšuje o polovicu. Sliznica maternice sa odlučuje v podobe očistiek. Očistky zo začiatku obsahujú krv a krvné zrazeniny, odumreté tkanivo a tkanivový mok. Prvých niekoľko dní sú očistky červené, potom hnednú až žltnú. A nakoniec sa menia na priezračný hlien. Očistky majú sladkasto mdlý zápach a po prechode pôrodnými cestami z tela von sa môžu stať živnou pôdou pre baktérie, preto je nutné počas šestonedelia dbať o zvýšenú hygienu.

Ranné a neskoršie šestonedelie

Obdobie šestonedelia sa delí na časné (prvých 7 -10 dní) a neskoršie (od 8. – 10. dňa do konca). Počas časného (ranného) šestonedelia sa hoja pôrodné rany. Začína a postupne sa stabilizuje tvorba mlieka. Mamička žije v najužšom spojení s narodeným bábätkom a je nemožné ich rozdeliť. Ide o akúsi symbiózu. Neskoršie šestonedelie je obdobie, kedy sa mamička prispôsobuje životu s bábätkom, kedy si vytvárajú spoločný denný režim.

Menštruácia

Prvá menštruácia po pôrode sa môže objaviť už po šestonedelí alebo sa nemusí objaviť vôbec, pokiaľ žena kojí. Intenzívne kojenie totiž vaječníky udržuje v pokoji. Tie neuvoľňujú vajíčka a menštruácia neprichádza. To však neznamená, že žena nemôže otehotnieť. Kojenie nie je antikoncepcia.

Kontrola u gynekológa

Po ukončení šestonedelia by mala žena navštíviť svojho gynekológa, ktorý skontroluje zhojenie pôrodných poranení, stav hrádze, maternicového hrdla, pošvových stien a uloženie vnútorných rodidiel.

Psychika v šestonedelí

Dochádza k zmenám hladín hormónov, čo sa odráža nielen na telesnej stránke, ale i v psychike ženy. Nie je nič výnimočné, že ženy prežívajú v šestonedelí tzv. „baby blues“. Je však nutné rozlíšiť prvotné príznaky popôrodnej depresie. Pokiaľ totiž baby blues prerastie do depresie, už to žena bez lekárskej odbornej pomoci ťažko zvládne.

K pohode môžete prispieť tak, že o svojich pocitoch budete hovoriť (či už s manželom alebo kamarátkou, či iným blízkym človekom). Pomáha takisto dostatočne odpočívať a využívať chvíľ, kedy bábätko spí, k svojmu odpočinku. Dobré je nájsť si i čas pre seba, stretnutie s inými mamičkami, apod. Skrátka užívať si každého dňa.

Mgr. Daniela Fruhwirtová Hradská
Mamička dvoch detí, spisovateľka, milovníčka literatúry, kultúry, módy a detí, autorka básnickej zbierky, víťazka literárnych súťaží Týnišťsky literárny Parnas, finalistka súťaže www.ceskohledaspisovatelky.cz a autorka článkov pre ženy a mamičky.